Vastauksia ja kuvia Innovasta

Benalmádenan kaupunki järjestää joka vuosi suomalaisille asukkailleen kysely- ja tiedotustilaisuuden. Benalmadenan Suomalaiset Ry yhdessä kaupungin kanssa sopivat tilaisuudelle päivämäärän ja keräävät suomalaisilta kysymyksiä etukäteen, jotka lähetetään kaupungille. Suurkiitos kaikista tänä vuonna saamistamme hyvistä ja ajankohtaisista kysymyksistä. Niihin vastauksia oli antamassa 21.3.2018 Benalmádenan ulkomaalaisasioiden vastaava valtuutettu Ana Scherman nuorisokeskus Innovassa.

Ana Scherman halusi ennen kysymyksiin vastaamista aloittaa kiittämällä, että olette valinneet juuri Benalmádenan asuinalueeksenne sekä muistuttamalla, että on tärkeää kirjautua asukkaaksi tänne.

Benalmádenassa on paljon kulttuuritapahtumia ja vaikka mitä muita tapahtumia, jotka harmikseni joskus menee ohi, kun en ole varma kellonajoista, reiteistä ym. Voisiko näistä paikallisista tapahtumista saada suoraan tietoa esim. kerran kuukaudessa Benalmadenan Suomalaiset Ry:lle, niin he voivat tiedottaa jäseniään ja pääsemme osallistumaan?
Kaupungilla on paljon erilaisia kulttuuritapahtumia ja niiden järjestäjinä toimivat eri tahot, eikä kaupungilla välttämättä itselläänkään aina ole ajoissa tietoa aivan kaikista tapahtumista. Vuosittain järjestettävistä tapahtumista kuten ferioista on koostettu aikataulu vuoden 2018 osalle, jota voi pyytää toimistoltamme Minervalasta. Kesäkuusta lähtien kaupungin sivuille (benalmadena.es) on tulossa tietoa tulevista tapahtumista englanniksi sekä espanjaksi. Sivustolta (http://www.benalmadena.es/extranjeros/index.php) Residentes Extranjeros voi käydä katsomassa tulevia tapahtumia sekä tulevat tapahtumat näkee myös heidän Facebook-sivultaan. Residentes Extranjeros sivuille on lisäksi mahdollista kirjautua ja laittaa itsensä sähköpostituslistalle, jolloin kaikista tulevista tapahtumista saa sähköpostiinsa tiedon.

Jätteiden lajittelu. Minkä värisiin jätesäiliöihin menee mitkäkin roskat ja kuinka lajittelusysteemi täällä ylipäätään toimii?
Sininen: paperi ja pahvi
Keltainen: muovijäte
Vihreä: lasi
Punainen: käytetyt vaatteet, jotka lähetetään hyväntekeväisyyteen
Oranssi: kotitalouden ruokaöljyt

Benalmádenan rannalla koirien pitäminen. Mihin aikaan on sallittua/kiellettyä pitää koiraa rannalla? Onko täällä erikseen joku ranta, missä saa viedä koiran uimaan? Onko eri sesonkeina erilaiset ajat ja säännöt?
Andalusian maakuntahallitus ei salli koiria uimarannalla, joten sen vuoksi Benalmádenassa ei ole lainkaan koirille omaa rantaa. Poliisia on ohjeistettu sakottamaan, mikäli näkee koiria rannalla. Kaupunki käy tällä hetkellä keskustelua siitä, miten saataisiin yhdistettyä ihmisten ja koirien rannalla oleminen esimerkiksi niin, että joku osa rannasta olisi tulevaisuudessa avoin myös koirille.

Koiran kakat ovat edelleen ongelma. Mitä asialle voisi vielä tehdä?
Ongelma on tiedostettu ja valitettava. Kaupunki on valmistelemassa uutta järjestyssääntöä, jonka mukaan kaikista koirista pitäisi ottaa DNA. Näin voidaan selvittää kenen koirankakka on kadulla ja lähettää siitä koiran omistajalle sakko.

Kuka huolehtii lintupuiston siivoamisesta? Voisiko siellä järjestää vaikka siivoustalkoot?
Aiotaanko lintupuiston alakahvila avata, vai mikä sen kohtalo on?
Voiko asuntoautot saada pois lintupuiston ympäriltä, koska siellä on liian vähän parkkipaikkoja?

Kaupunginvaltuutettu oli hyvin ilahtunut ehdotuksesta pitää siivoustalkoot ja tällä hetkellä se on suunnitelmissa järjestää. Tästä asiasta on tulossa kokous, johon kaikki asianomaiset ja asiasta kiinnostuneet voivat tulla keskustelemaan asiasta. Mainintana kuitenkin, että usein ulkomaalaiset ovat enemmän talkoohenkisiä ja tämä ehdotus saattaa hämmästyttää espanjalaisia.
Huomioitavaa on, että kovat tuulet ja myrskyt ovat tuoneet paljon lehtiä puistoon ja osaltaan myös aiheuttaneet epäsiisteyttä. Siivouksesta ollaan myös tekemässä sopimusta, että kuka on vastuussa mistäkin osasta, mutta se on vielä työn alla.
Lintupuiston kahvila-baarin avaamiseksi on aloitettu valmistelut, mutta aukeamisen ajankohdasta ei kuitenkaan ole vielä tietoa.
Asuntoautojen parkkeeraaminen lintupuiston ympärille ei ole kiellettyä, joten niitä ei valitettavasti voida alueelta häätää. Kuitenkin pisin aika, jonka yhtäjaksoisesti asuntoautoa saisi parkissa pitää on 3 viikkoa. Parkissa ei saa ruveta asumaan ja jos näin tapahtuu tai muita ongelmia ilmenee, tulee ottaa poliisiin yhteys.

Avenida Gandi Pueblo Benito tarvitsisi invapaikan.
Invapaikasta tulee jättää henkilökohtainen anomus kaupungille. Anomusta hakevalla henkilöllä täytyy olla invakortti ja hänen tulee asua kyseisellä alueella.

Kadulla Avenida de la Paz roskasäiliöiden ympäristö on uskomattoman epäsiisti.
Roska-astioiden ympäristön likaisuus on asukkaiden vastuulla. Poliisin pitäisi sakottaa jos näkee laiminlyöntiä. Huonekaluja ei saisi jättää roska-astioille. Kaupungilla on oma palvelu huonekalujen hakemiseen, mutta siihen on oma aikataulunsa ja hakemisesta pitäisi sopia kaupungin kanssa.

Kolme vuotta sitten aloitettiin kunnostustyöt Torrequebradan Casinon ranta-alueella. Kunnostustyöt ovat pahasti kesken ja alue on nyt jopa pahemman näköinen kuin ennen töiden aloitusta. Koskahan tulee valmista?
Valmistumisen kanssa on tullut ongelmia, sillä vuosia sitten rahoitus tähän kunnostustyöhön loppui. Kaupunki joutuu nyt yksin kustantamaan tätä työtä ja siksi valmistuminen on hidasta. Ongelma on tiedossa ja sitä pyritään korjaamaan mahdollisimman pian. Mahdollisesti muutosta on tulossa tämän vuoden aikana.

Benalmadena Costan rantakadulla ja ranta-alueella on paljon vanhoja katuvaloja, joiden pylväät, lampun kuvut tai lamput ovat rikki. Voisiko näitä katuvaloja korjata jossakin aikataulussa tai ainakin vaihtaa lamput palaneiden tilalle. Rikkinäiset pylväät, rikkinäiset lamppujen kuvut (tai puuttuu kokonaan) ja palamattomat lamput antavat alueesta epäsiistin kuvan. Ero on suuri, jos vertaa Fuengirolaan tai Torremolinokseen. Torrequabradan alueella palaneita lamppuja ei ole vaihdettu ainakaan kahdeksaan vuoteen!
Lamput uusitaan vähitellen aloittaen ensin aina vilkkaimmista paikoista. Lamppujen uusimisesta tehdään julkisia tarjouskilpailuja ja tarjousten käsittely on valitettavasti hidasta. Mikäli on tiedossa jokin tietty kohta, joka erityisesti tarvitsee valaistusta heti niin siitä voi tehdä suoraan ilmoituksen kaupungille ja se pyritään hoitamaan mahdollisimman nopeasti kuntoon.

Milloin kaupunki uusii Espanjan lipun Paloma-puistossa? Nykyinen lippu on repeytynyt. Näin Espanjan lipun arvokkuus säilyisi.
Kaupungissa on muitakin rikkinäisiä lippuja, sillä kovat tuulet ovat riepotelleet niitä. Liput kuitenkin huomatessa vaihdetaan ehjiin.

Miksi Eurooppalainen Sairaanhoitokortti (Suomen myöntämä) ei kelpaa Benalmadenan viranomaisille residenciaa haettaessa, vaan vaativat yksityisen sairaanhoitovakuutuksen? Onko tämä koko Espanjan käytäntö vai vaan Benalmadenan oma määräys? Suomen viranomaiset eivät ymmärrä menettelyä, koska on yhteisesti sovittu EU:ssa kortin käytöstä.
Residenciaa haettaessa täytyy olla yksityinen sairasvakuutuskortti tai lomake S1. Suomen Kelan sivuilta löytyy ohjeet tästä. Kun residencia on myönnetty, terveydenhuolto kuuluu siihen.

Onko kaupungilla vuokra-asuntoja?
Kaupungilla on vuokra-asuntoja, mutta ne ovat tarkoitettu syrjäytymisvaarassa oleville ja vähävaraisille. Asuntoja ei ole kuitenkaan paljon. Asuntoa on mahdollista hakea, mutta täytyy täyttää vaatimukset. On myös oltava kirjautuneena kaupungin asukkaaksi. Provise niminen yritys hallinnoi kaupungin vuokra-asuntoja.

Koirat ovat kiellettyjä Benamándenan uimarannalla. Päivisin puolen tunnin rannalla olon aikana näkee joka päivä 4-5 (irrallaan olevaa) koiraa tekemässä jätöksiään rannalla. Samassa ajassa rantatietä ajaa 4-5 paikallispoliisiautoa partioimassa tekemättä koiranomistajille mitään. Kaupunki saisi sakoista tuloja. Kysymykseni on: miksei asiaan puututa?
Poliisin pitäisi lain mukaan sakottaa koirien rannalla olemisesta.

Pari vuotta sitten Av de los Alamos kadun ajosuunta vaihdettiin päinvastaiseksi. En saata ymmärtää miksi. Ainakin Calle San Ferminin, Av de la Rocan ja Av de Abedulesin käyttäjiä se haittaa, kun suuntaavat itään päin. En ymmärrä kuka tästä saatoi hyötyä.
Poliisi tekee alustavat tutkimukset liikennemuutoksista. Mitään liikennemuutosta ei tehdä ilman tutkimuksia ja harkintaa. Tämän muutoksen on katsottu parantavan koko liikenteen sujuvuutta kyseisellä alueella.

Turismin osuus koko Espanjan kansantuotteesta on noin 11 % .. ja täällä aurinkorannikolla ehkä noin 50%. Kysymykseni: Milloin me täällä oleskelevat turistit saamme edes englanniksi informaation kaupungin kotisivulta (benalmadena.es) perusoikeuksista, säännöistä, kuluttajasuojasta sekä näiden valituskanavista?
Koska olemme Espanjassa, tieto on kaupungin sivuilla espanjaksi. On tarjolla muita sivustoja, joilta tietoa löytyy englanniksi sekä lisäksi sanakirjat ja kääntäjät. Yrityksenä on saada tietoa sivuille myös englanniksi, mutta kääntäminen on aikaa vievää työtä ja kaupunki ei ole käännöstoimisto, joka automaattisesti kääntää kaiken.

Calle Los Girasoles -kadun kummatkin jalkakäytävät ovat hyvin vaikeasti kuljettavia. Alhaalta ylöspäin oikeanpuoleinen jalkakäytävä on puunjuurien nostamien laattojen vuoksi erittäin vaarallinen. Vieressä on lisäksi oja ja näin jalkakäytävä on kapea.
Vasemman puoleisesta jalkakäytävästä, on useiden kymmenien metrien matkalta laatoitus pois. Jäljellä on vain joitakin vaarallisia betonimöykkyjä ja tiilejä.
Alueella liikkuu iäkkäitä ihmisiä, joten kummallakaan puolella ei voi liikkua turvallisesti. Myöskään rollaattorilla eikä senioriskootterilla pysty jalkakäytäviä käyttämään. Nousu on jyrkkä, joten apuvälineet olisivat tärkeitä, mutta niitä ei pysty käyttämään.
Vaadimme jalkakäytävän (ainakin leveämmän) välitöntä korjausta.

Kaupungin vastaava katuosasto vastaa jalkakäytävien kunnosta. He tekevät ajoittain tarkastuksia eli käyvät paikanpäällä katsomassa, että missä kunnossa kadut ovat. Tämä katu näyttäisi vielä täyttävän kaikki normit, mutta tilaisuudessa kaupunginvaltuutetun ja kysyjän kesken sovittiin henkilökohtaisesta tarkastuskäynnistä eli kysymyksen esittäjä saa näyttää kadusta vastaavalle taholle haastavat kohdat ja asiaa katsotaan sen jälkeen vielä uudelleen. Täytyy ottaa huomioon, että kun korjattavaa on paljon, niin aina pahimmat alueet korjataan ensin.

Miksi linja M-123 jää Selwo Marina pysäkille, eikä aja esimerkiksi 3 tai 4 pysäkkiä eteenpäin Residencia Marymarille tai Sunset Beach Clubille, jossa on ympyrä kääntyä takaisin. Bussia käytetään paljon, sillä se on ainoa joka Benalmádenasta vie IKEAan.
Bussiyritys käsittää koko Málagan alueen. Jos haluaa johonkin parannusta, anomus kannattaa lähettää suoraan heille. Reittien parannusta harkitaan, kun anomuksia on tullut tarpeeksi. Pysäkkejä ei kuitenkaan voida joka paikkaan laittaa, vaan se tehdään harkinnan mukaan.

Kaupungin veden laatu vaihtelee. WC:n pönttöön tulee aika ajoin tummia valumisjälkiä muutaman päivän aikana. Onko kaupungin vesi edes juomakelpoista. Vai tuleeko wc:n huuhteluvesi eri verkosta kuin juomavesi?
Vesi Benalmádenassa on havaittu hyvälaatuiseksi ja on juotavaa. Vesi on kuitenkin kovaa eli kalkkipitoista kalkkipitoisen maaperän vuoksi. Tahrat pöntössä saattavat olla jäämiä puhdistusaineesta eli pelkästään vesi ei aiheuta pönttöön jälkiä.

Osoitteessa Calle Sagitario 3 sijaitsevan Residencial Gamonal -nimisen asuin talon edessä oleva puisto on päivittäin lasten vilkas leikkipaikka. Puistossa on pinjapuita, joista putoavat toukat ovat vaarallisia lapsille ja eläimille. Niistä on jo aiheutunut haittaa. Pinjojen oksat ovat melko lähellä edellä mainitun rakennuksen ikkunoita, niin että siitepölyä ja jopa toukkia voi lennellä asuntoihin. Siitepöly on haitallista allergikoille. Puut ovat niin lähellä rakennusta, että kovien tuulenpuuskien aikana jokin puu saattaa kaatua rakennuksen päälle. Noin vuosi sitten yksi puu kaatui, mutta onneksi rakennuksesta poispäin. Ehdotamme, että pinjapuut kaadetaan mahdollisimman pian.
Kaupungin puutarhaosastolle on ilmoitettu asiasta. He kartoittavat tilanteen ja harkinnan mukaan kaatavat puita. Myös toukista on tehty ilmoitus yritykselle, joka myrkyttää toukkia. He käyvät kartoittamassa tilanteen ja myrkyttävät tarpeen mukaan.
Muutenkin isojen puiden tilanteessa puutarhaosasto hoitaa, heihin kannattaa olla yhteydessä. Kaupungissa on kuitenkin oltava puita, sillä ne tarjoavat kesäisin varjoa sekä puhdistavat ilmaa. Hyvien puoliensa vuoksi puita ei mielellään kaadeta, mutta turvallisuus on tietenkin kaikkein tärkeintä.

Koska tulee uusi poliisiasema Benalmádenaan?
Ministeriölle on ajat sitten tehty anomus koskien isompaa poliisiasemaa, josta oli saatu myönteinen vastaus ja kaupunki oli jo luvannut tontinkin poliisiasemalle. Tämän jälkeen kuitenkin asiasta luovuttiin ja tontti on jo annettu toiseen käyttöön. Tarve isommalle poliisiasemalle on tiedossa ja kaupunki tekee kovasti töitä isomman poliisiaseman saamisen eteen.

Kaupungin sisäänajotien kunnostus ja valmistuminen?
Hyvä uutinen on, että työt on aloitettu. Sisäänajotielle tulee jalankulkijoille oma kulkuväylä. Työn kestoksi on annettu 56 kuukautta, mutta aikaa on anottu lyhennettäväksi. Ministeriö sanoi töiden alkaessa, että vähintään vuosi menee, mahdollinen aika on kuitenkin kaksi vuotta.

Benalmádenan ja Torremolinoksen välissä olevan sillan kunnostus?
Koska osa sillasta kuuluu Torremolinokseen ja osa Benalmdádenaan, työt pitäisi tehdä ja rahoittaa yhdessä. Asiasta on neuvottelut käynnissä ja se on vielä auki.

Asuntoautoille oma alue?
Asuntoautot ovat koko ajan yleisempiä Benalmádenassa. Kaupungin hotelliyrittäjät eivät tietenkään suhtaudu tähän kovin positiivisesti, sillä se vie heidän asiakkaitaan. Kaupunki haluaa kuitenkin pitää myös karavaanarien puolta ja tällä hetkellä heille on etsinnässä sopiva alue. Alueen etsinnässä on kuitenkin otettava monia eri asioita huomioon eikä ratkaisua tähän välttämättä tulla löytämään heti.

Milloin tulee lähiliikenneasema Torrequebradaan?
Kaupunki pitää hyvin tarpeellisena lähiliikenneaseman saamista Torrequebradaan, koska alueella asuu noin 4000 lapsiperhettä. Kaupunki on tehnyt ehdotuksen, että se voisi osallistua kustannuksiin. Kaupunki korostaa, että on tehnyt paljon töitä sen eteen että asema saataisiin Torrequebradaan, koska se olisi todella tarpeen.

Pueblon parkkialue?
Parkkialue on yksityisen yrittäjän omistuksessa. Kaupunki käy neuvottelua asiasta.

Las Moliscas parkkialue Benalmádena Pueblossa?
Julkinen tarjouskilpailu on tehty ja tarjoukset tulleet. Tarjouksien käsittely on hidasta, mutta asia etenee. Alueelle suunnitellaan myös muuta vapaa-ajan toimintaa, esim. ravintoloita. Alueelle on tulossa 250 paikkaa.

Benalmádenan asukasluku?
77 991 kirjautunutta asukasta
123 eri kansallisuutta
1 127 suomalaista

Benalmádenan asukkaaksi kirjautuminen?
Ensimmäinen kirjautuminen kaupungille on 3 kuukautta voimassa, jonka jälkeen täytyy hakea residenciaa. Ei ole kuitenkaan laitonta asua ilman residenciaa, mutta silloin vain ei voi kirjautua kaupungin asukkaaksi. Kaupunki myös haluaa välttää tilanteita, jossa sama henkilö asuu samanaikaisesti monessa paikassa.
Kun residencia täytyy uusia, siitä tulee kotiin kirje.
NIE-numero pysyy aina samana, mutta paperi jolla sen saa vanhenee kolmessa kuukaudessa.

Kartta, jossa talon nimet ja numerot (Google Maps)?
Kaupunki tiedustelee, voiko taloja ns. pakottaa laittamaan numerot talojen seiniin. Mikäli ei, niin kaupunki ottaa sen tehtäväkseen. Kartat tekee aina yksityiset yritykset eli tällaisen kartan luomiseksi ja muutenkin kehitysehdotusten suhteen pitäisi olla suoraan yhteydessä karttaa ylläpitävään yritykseen (esim. Google Maps).

Torrequebradassa on puisto suljettu yhtäkkiä, miksi?
Asiasta otetaan selvää.

Feria-alueen vessat ovat suljettuina, miksi?
Asiasta otetaan selvää.

Mitä kaupunki odottaa suomalaisilta?
Että olisimme kunnon kansalaisia; olemme siististi, pidämme koirat kiinni ja keräämme kakat kaduilta! Olisi hyvä integroitua espanjalaiseen elämään ja ymmärtää sitä, kuitenkin omaa kulttuuria ja sen tapoja unohtamatta. Kaupungille saa antaa parannusehdotuksia ja olla aina yhteyksissä jos tulee jotakin mieltä askarruttavaa.


Kuvat: Kaisa Ylitalo