BENALMADENAN KUNTA JA BENALMADENAN SUOMALAISET RY:N YHTEINEN TAPAAMINEN INNOVASSA 18.3.2019

kaupunginjohtaja Victor Navas, ulkomaalaisvaltuutettu Ana Sherman ja yhteyshenkilö Joanna Drozdowska sekä puheenjohtaja Hannele Puusa-Ruohonen, tulkki Satu Miettinen sekä lukuisa joukko yhdistyksen jäseniä sekä paikallinen TV ja printtimedian edustajia

Kysymykset 1 – 8 ekä 29 ja 30 käsittelevät koirien ja kissojen ulosteongelmia

1. Voiko/saako Anica Torresin tiloissa, mukaanlukien ruokala, järjestää maksullisia tilaisuuksia?

-Ei saa, koska se on julkinen tila. On kyllä mahdollista järjestää tilaisuuksia, joissa on vapaaehtoinen pääsymaksu/lahjoitus.

2. Montako ADN-näytettä koirista on otettu ?

-1 265. Kunnassa on rekisteröity 21 651 koiraa.

3. Onko yhtään sakotettu koirien omistajia, joiden koirilta ko. näytettä ei ole otettu?

-Näytteen antaminen on vapaaehtoista 15. 7. saakka. Sakkoja aletaan antaa sen jälkeen. Koirien kakkojen keräämättä jättämisestä tulee ensimmäisellä kertaa 600 euroa sakkoa, toisella kertaa 1 000 euroa ja summa kasvaa kerta kerralta 3 000 euroon saakka.

4.  Montako henkilöä on palkattu näyterahoilla?

-Ei vielä yhtään. 15.7. jälkeen kylläkin.

5. Paljonko on koirien jätöksiä/jätöspusseja kerätty ?

-Ei ole arviota, ja sakottaminen alkaa vasta 15.7.

6. Miten kerääjät liikkuu ? Autolla? Kävellen? Vai onko heitä lainkaan?

-FCC-yritys hoitaa asiaa, liikkuvat siviilipuvussa. DNA-näytteen avulla selvitetään korjaamattomia kakkoja jättäneen koiran omistaja. Sillä löydetään myös hylätyn koiran omistaja.

7. Milloin koirien ulkoiluttaminen lopetetaan uimarannalla?

-Rantakausi on 15.6. – 30.10. Silloin koirien vieminen rannalle on kielletty. Muina aikoina on sallittua viedä, mutta koirien jätökset tulisi kerätä. Pyrkimys olisi ihmisten ja eläinten rinnakkaiselo rannalla. Kaikki eivät pidä siitä, että koiria tuodaan rannalle.

Kesäksi on suunnitteilla Tajo de la Soga -rannan (elefanttiympyrästä alas rantaan) muuttaminen koirarannaksi. Aitoja ei tule, vaan alue rajautuu luonnon mukaisesti.

8. Minulla on pelkkä vesipullo koirien pisujen ”pyyhkimiseen”, mutta pitääkö pullossa olla jotain desinfioimisainetta ?

-Suositellaan saippuan tai etikan lisäämistä veteen. Tulee pakolliseksi 15.7.2019,

Kysymykset 9 – 13 käsittelevät esteetöntä liikkumista

9. Onko invalidin pakko kulkea invamopolla vai voiko käyttää myös sähkömopoa. Eikö Espanjanssa vammaisilla ole oikeus liikkua lähiympäristössään itsenäisesti valitsemallaan kulkuvälineellä esim. sähkömopolla, koska vammainen on nuori eikä suostu vielä ns.”pappamopoon ”?

– Liikuntarajoitteiset voivat vapaasti valita kulkuvälineensä. Sähköpyörätuolilla ei saa ajaa kadulla vaan vain jalkakäytävällä.

10. Eikö Espanjassa ole mitään merkitystä invakortilla?

-Espanjassa tunnustetaan eurooppalainen invakortti, jota anotaan kotimaasta.

11. Missä vammainen saa säilyttää kulkuvälinettään joka ei mahdu hissiin, eli mahdoton säilyttää kotona?

-Asiasta on sovittava taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan tai muun hallinnon kanssa. Asia ei kuulu kaupungille vaan kyseessä on yksityinen sopimus.

12. Miksi taloyhtiöt eivät ole panostaneet esteettömyyteen vaan usein rampit rappuun ovat kohtuuttoman jyrkkiä käyttää?

-Andalusiassa on sääntönä, että ramppien kaltevuuden tulee olla 5 %. Kaikki taloyhtiöt eivät kuitenkaan sääntöä noudata.  Asiasta on keskusteltava taloyhtiön kanssa. Säännön noudattamatta jättämisestä voi tehdä ilmoituksen poliisille. Kaupungille kuuluu vain julkisten kulkuväylien rampit.

13. Miksi Espanjassa ei haluta joustaa ja nähdä vammaisten ongelmia ja usein jopa estetään itsenäistä liikkumista asunnon ulkopuolella, suorastaan vihamielisesti suhtautuen?

-Koko kuntaa ei ole vielä sopeutettu liikuntarjoitteisten tarpeisiin, poikkeuksena Arroyo de la Mielin keskusta ja Benalmádena Costa. ABAD-yhdistys ilmoittaa tarpeista kaupungille, ja tilanteita korjataan sitä mukaa.

Kysymykset 14 – 16 liikenteen ongelmia

14. Tässä kohta jossa ei ole valoja eikä kunnon kävelytietä tai muuta. Autoliikenne on aika suurta ja kävelijöitä on myös. Pätkä on minusta hyvin vaarallinen, näkyvyys autosta aika rajoittunut. On vain ajan kysymys kunnes jotain tapahtuu.

https://www.google.com/maps/@36.5927098,-4.5483539,430m/data=!3m1!1e3

 Tässä näyttää olevan kuvan kun auto tulee. Ahdasta kun kaksi kohtaa ja jalankulkija on vielä liikkeellä varsinkin pimeällä.

https://www.google.com/maps/@36.5932431,-4.5497774,3a,75y,139.06h,79.59t/data=!3m6!1e1!3m4!1s-hr4xD9jBKvohOHfIvCBpA!2e0!7i13312!8i6656

MITÄ KAUPUNKI TEKEE TÄMÄN ERITTÄIN VAARALLISEN TIEN KOHDAN TURVALLISUUDEN PARANTAMISEKSI KAIKKIA TIETÄ KÄYTTÄVIÄ AJATELLEN?

-Vastaus koskee yleisesti liikkumista kunnan alueella. Vaarallisista kohdista voi tehdä ilmoituksen tai pyynnön s-postiin movilidad@benalmadena.es. Mitä enemmän ilmoitusia tietystä alueesta tehdään, sitä pikemmin asiaan puututaan. Asukkaiden on siis hyvä luoda painetta asioiden korjaamiseksi.

Espanjassa pyritään noudattamaan eurooppalaisia normeja, mutta on vielä paljon alueita, joilla esiintyy ongelmia. Asioita aletaan parantaa sitä nopeammin ja tehokkaammin, mitä enemmäan sitä koskevia pyyntöjä tulee asukkaiden taholta. Uusilla asuinalueilla ei juurikaan ole ongelmia.

Kysymykset 15 – 28 käsittelevät joukkoliikennettä, jalkakäytäviä petenque-kenttää, jätehuoltoa, isokulkuekehrääjän eli pinjan toukkia sekä kaupungin asukkaaksi rekistöitymistä

15. Kunnassa on katujen varsilla vielä paljon roskiksia, jotka kovalla tuulella tyhjentävät itsensä, jos sisällä on vain keveitä roskia. Onko asialle tehtävissä jotain?

-Vaikea kysymys. Ideoita voisi saada puhtaanapitohenkilöstöltä. Roskakorien vaihtamista ei ole suunnitelmissa.

16. Haluaisin kiittää kuntaa uusien jalkakäytävien teosta Calle Los Girasolesille. Suurkiitos siitä. Tämä osoittaa, että kunta kuuntelee ja toteuttaa asukkaidensa toiveita. Nyt jalkakäytävä on turvallinen kulkea lastenrattailla, invavälineillä kuin jalankin. Kiitos!

17. Kunnan toivotaan kunnostavan ensi kesän aikana petanque-kentän pohjiaan myöten. Kenttä ei enää ole tasainen. Luonto ja kova käyttö on ymmärrettävästi edesauttaneet kunnon huonontumista. Kenttä on erittäin ahkerassa käytössä suomalaisten, brittien ja pohjoismaalaisten toimesta. Siellä pidetään kilpailuja ja suomalaisia pelaajia on jatkuvasti talvikaudella neljä kertaa viikossa n. 30 pelaajaa kerraallaan.

-Asiaa hoitaa kunnalle kuuluva Patronato de Deportes. Ana Sherman keskustelee asiasta sen edustajan kanssa ja yrittää saada aikaan kokousta. Sinne olisi hyvä tehdä seuran taholta pyyntö, mitä halutaan tehtäväksi. Näin toimivat mm. urheiluseurat. Tapaamisen jälkeen hän kertoi Hannele Puusa-Ruohoselle, että hoitaa paikalle asiantuntijan, ja toivoo yhteistä tapaamista kentälle niin, että pelaajia on paikalla ja he voivat kertoa ja näyttää konkreettisesti, mitä korjaustarpeet ovat.

18. Asukkaat kysyvät onko Benálmadenan mahdollista tehdä yhteistyötä Fuengirolan kanssa niin, että bussi 120 pysähtyisi junakadulla myös suomalaisen seurakunnan kohdalla Benálmadenaankin päin ajaessaan.

-Asia ei kuulu kunnalle vaan Portillo-bussiyhtiölle. Kaupunki voi vain ehdottaa uuden pysäkin luomista, ja asiasta voi tehdä pyynnön s-postiin movilidad@benalmadena.es

19. Kaduilla olevat roskalavat eivät riitä roskille ja pakkausjätteille. Varsinkaan kun kiinteistöissä tehdään huoneistoremontteja. Miten remontoijat/roskaajat saadaan kuriin.

-Roskasäiliöihin saa viedä 1-2 säkkiä rakennusjätettä päivässä, muuten remontintekijän on tilattava paikalle oma roskalava. Asiasta kannattaa huomattaa remontoijille ja asiasta voi myös ilmoittaa poliisille.

Recolte-yritys arvioi, paljonko roskasäiliöitä normaaleille roskille tarvitaan ja missä paikoissa.

20. Ns. katepillarit eli pinjan toukat. Mistä tavallinen kulkija tietää, miltä alueelta niiden pesät on myrkytetty? Voisiko alueen tai pinjat merkitä kyltein? Ne ovat vaarallisia lapsille ja lemmikeille. Esim. Benalmadenan golf-kentällä on pinjoissa näitä pesiä. Ne voivat olla erittäin tuskallisia myös allergisille henkilöille.

-Kaupunki myrkyttää puita, joissa on toukkien pesiä. Myrkyttämättömistä alueista voi tehdä ilmoituksen kaupungille. Golfkentän puiden myrkyttäminen kuuluu golfkentän pitäjälle.

21. Calle Los Girasolesin tien asfaltilla on aivan kuin betonia. Hyvin epämiellyttävää ajaa siitä autolla. Saisiko ne raavittua pinnasta pois? Tie on vilkasliikenteinen ja kapea, joten niitä ei voi väistellä.

-Asian korjaaminen kuuluu rakennuttajalle, joka on valuttanut asfaltille betonia. Jos alueella on vain yksi rakennushanke meneillään, siellä kannattaa käydä puhumassa asiasta. Alueella ei ole tällä hetkellä rakennusprojekteja, joten ei tietoa mistä betoni on valunut. Ana Sherman lupasi ilmoittaa asiasta eteenpäin katuosastolle.

22. Mistä ja miten saa kortin, jolla voi kulkea ilmaiseksi 103-bussilla?

-Annica Torres -keskuksesta keskiviikkoisin klo 10-12. Muulloin kaupungintalolta Benalmádena Pueblosta saa kaavakkeen, joka tulee täyttää. Anojalla tulee olla invakortti ja hänen pitää olla kirjautunut kunnan asukkaaksi. Tarvitaan todistus siitä, että on eläkeläinen sekä yksi valokuva. Kortti myönnetään eläkeläisille ja Benalmádenassa opiskeleville.

23. Mistä voi anoa korttia, jolla saa invapysäköintipaikan  kotiovensa läheltä?

-Kaupungintalolta saa kaavakkeen. Anojalla tulee olla tiettyä autoa koskeva invakortti.

24. Pitääkö olla residencia voidakseen kirjautua kunnan asukkaaksi?

-Passi ja vuokrasopimus/omistusasunnon paperit riittävät sekä kirjautumiseen että sen uusimiseen ja osoitteen muuttamiseen. Asia on hoidettava henkilökohtaisesti kaupungintalolla (tällä hetkellä ei Casa de Culturassa). Mikäli tulee ongelmia, voi nousta kaupungintalolla toiseen kerrokseen Alcaldía-osastolle. Myös Joanna voi auttaa, jos on ongelmia (puhelinnumerot jäljempänä). Kaupunki ei lähetä vahvistusta asukkaaksi kirjautumisesta, sitä koskevan paperin voi pyytää  kaupungintalolta tai Casa de Culturasta.

Kunnan asukkaat saavat merkittäviä alennuksia kiinteistöverosta ja jätemaksusta. Alennusten anojalla ei saa olla maksamattomia velkoja kaupungille. Alennuksia saa myös tiettyjen liikuntapaikkojen käyttämisestä.

25. Toteutetaanko rantapolku (senda litoral) kokonaisuudessaan? Osuus Bil Bil – Carvajalin ranta on huonossa kunnossa ja suljettu.

-Rantapolku kuuluu Diputación de Málagan hallinnolle (elin on kaupungin yläpuolella provinssin tasolla) sekä kaupungille ja Andalusian maakuntahallitukselle. Asian korjaaminen on vireillä, mutta ensin on selvitettä edellämainittujen vastuunjako.

26. Joannan työajat?

Maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin kaupungin turistitoimistossa (Plaza Solymar, puh 952 442494) ja torstaisin ja perjantaisin kaupungintalolla (puh 953 579972) Benalmádena Pueblossa. Asiointiaika on klo 10-14.  Kaupungille voi esittää pyyntöjään ja ehdotuksiaan s-postiin residentes@benalmadena.es

27. Potilasturvallisuus? Erikoislääkärille pitkät odotusajat.

-Terveydenhoito ei kuulu kaupungille.

28. Onko mahdollista saada Club de Hieloon suomalainen sauna?

-Kaupunginjohtaja Victor Navas (PSOE) sanoi, että seuraavaan puolueohjelmaan tulee ehdotus vesiterapiakeskuksen perustamisesta, ja sinne saunaa voisi ajatella. Keskukselle on kunnan omistama tontti Xanit-sairaalan vieressä. Hän toivoo hankkeen toteutuvan 2-3 vuodessa.

29. Mitä voi tehdä kulkukissoille, jotka tulevat talojen pihoille?

-Kissoja ruokkikivista henkilöistä voi tehdä ilmoituksen poliisille. Kissoja ei liiku alueilla, joilla kukaan ei ruoki niitä. Kaupunki pyrkii kontrolloimaan kissakantaa perustamillaan kissataloilla. Tietyt ihmiset saavat luvan ruokkia niissä kissoja, ja kaupunki maksaa heille, jotta he veisivät kissoja leikattaviksi.

30. Koirien ulosteita on vielä paljon katujen vaikka Fuengirolan tyyppisiä roska-astioita ulostepusseineen onkin jo jonkin verran täälläkin. Onko jotain kovempia toimia koiran ulkoiluttajia kohtaan suunnitteilla?

– katso kohdat 1-7.

– uusi aidattu koirapuisto tulee Parque de la Paloman viereistä huoltoasemaa vastapäätä olevaan “puupuistoon” lähiakoina. Tervetuloa!

Kiitos kaikille mielenkiinosta ja hyvää kesää ja uutta kautta täällä Benalmádenassa, toivottavat kaupungin edustajat ja Benalmádenan suomalaiset ry.