Kirjoittajapiiri (tauolla)

Kirjoittajapiiri

”Kuten antologiamme alussa sanotaan jonkun viisaan ammattikirjoittajan sanoneen: ”kirjoittaminen aloitetaan kirjoittamalla”. Niinpä mekin aloitimme kirjoittaa keväällä 2011. Uutta yhdistyksemme harrastepiiriä tuli aloittamaan 16 jäsentä. Vetäjänä ja innoittajana oli Marja-Leena Viljanen, joka on suomen kielen ja kirjallisuuden lehtorina ollut Jyväskylän yliopistossa. Kirjoittelimme lapsuuden muistoja, joita olimme paljon muutenkin muistelleet taidepiirissä. Vetäjämme sai idean, että ruvetaanpas kirjoittamaan niitä ylös.

Eläkeläisiä kun olemme, meillä on pitkä elämä takana ja muistoja paljon erilaisia, ja niitä on mukava kuunnella ja tutustuu paremmin niiden pohjalta kavereihin. Niitä sitten luettiin ääneen ja muut saivat ideoita kirjoittamiseen. Kaikillahan on omakohtainen tyyli kirjoittaa, mutta Marja-Leena opettajana opasti miten kieliopillisesti saisi kattavan, kiinnostavan ja kohdistuvan kirjoituksen aikaiseksi.  Harjoittelimme myös erilaisia kirjoitustyylejä, kuten kalevalaista runomittaa, haikua ja tankaa. Erilaisia tapoja saada aikaiseksi ajatuksiaan paperillehan on useita. Joillakin, kuten Paavolla, on luontevaa ilmaista sanottavansa kalevalaisella runomitalla, kuten myös Kaijan tunnelmaa runoissaan jne. Vuonna 2013 ilmestyi sitten antologia, jossa meiltä kolmeltatoista harrastajalta on kirjoituksia.

Tällä hetkellä yksi meistä viimeistelee uutta kirjaansa, joita hänellä on useita jo ennestään, joten yrittää pitäisi meidän muidenkin.”

– Vappu Jakonen, hallituksen ja kirjoittajapiirin jäsen


Kuva: Kaisa Ylitalo

”Syksyllä 2010 Marja-Leena Viljanen kävi toimistolla kirjastossa kysellen olisiko mahdollista jonain päivänä viikossa järjestää kirjallisuuspiiri, nykyisin kirjoittajapiiri. Hän olisi valmis vetämään kyseistä ryhmää. Olihan hän ollut Jyväskylän yliopiston opettajakoulutuslaitoksen suomen kielen ja kirjallisuuden lehtori.

Hallitus käsitteli asian ja niin vuoden 2011 tammikuusta alkaen keskiviikkoisin alkoi kokoontua kirjallisuuspiiri noin 2-3 tuntia kerrallaan. Kirjoittelimme runoja mm. haikua ja kalevalan mittaa, sekä lapsuus- ja elämänmuistoja. Luimme tekstejä toisillemme ja annoimme palautetta. Välillä oli läsnä 8 henkeä ja joskus jopa 16.

Lopulta 2012 kevään lopussa syntyi ajatus, että keräisimme tekstit kirjaksi, joka ilmestyikin vuoden 2013 alussa. Kirjoja tilattiin noin 200 kappaletta, jotka Jukka Jakonen maksoi. Osa kirjoista jätettiin kirjastoon myyntiin ja osa meni ystäville ja tuttaville lahjaksi.

Tällä hetkellä 5-6 henkeä on mukana ja lukee tekstejään. Osa mielikuvitusta, osa faktaa, osa jokapäiväistä elämää ja osa muistelmia.”

– Anita Hellman, nyk. kirjoittajapiirin jäsen ja vetäjä

 

Harrastepiirien aikataulut

 

Tervetuloa mukaan!